Een eeuw Autobedrijf J. Hoiting, een rijke historie.

Van ‘ Autoline van Jan en Gine’ tot volwaardig autobedrijf met klanten uit het hele land

Deze maand is het precies een eeuw geleden dat Jan Hoiting aan de Hoofdstraat in Dalen het idee opvatte om, samen met zijn vrouw Ginie, van zijn hobby zijn werk te maken. Inmiddels zijn Johan de Ridder en Inge De Ridder-Hoiting, kleindochter van opa Jan, alweer dertien jaar trotse eigenaar van het bedrijf.

Autobedrijf J. Hoiting tijdens het interbellum.

Autobedrijf J. Hoiting tijdens het interbellum.

Het is mei 1922 als Jan Hoiting aan de keukentafel van zijn boerderij besluit om het roer om te gooien. Hij schrijft zich in bij de Kamer van Koophandel in Meppel en Autobedrijf J. Hoiting is geboren. Door de jaren heen is het autobedrijf uitgegroeid tot een bedrijf dat in de wijde omgeving bekend staat om zijn
vakmanschap, betrouwbaarheid en goede service. “Het lokale karakter kenmerkt ons nog steeds, maar inmiddels komen mensen vanuit het hele land naar ons toe”, vertelt eigenaar Johan De Ridder.

Autoline van Jan en Gine

Hoe anders was dat in 1922. De werkzaamheden bestonden toen uit reparatie van (motor)rijwielen, en pompen, verkoop van benzine uit blik en vele andere klussen die werden aangeboden. Al snel was “Autoline van Jan en Gine” een bekende leus in Dalen en omgeving. Auto’s deden hun intrede in het dorp en werden ter reparatie aangeboden. Ook de eerste bezinepomp in het dorp werd een feit. In 1934 werd de boerderij afgebroken om plaats te maken voor een modern pand met bovenwoning midden in het centrum. Op de plek waar het bedrijf nog altijd gevestigd is.

Een hele vroege foto van het nog steeds bestaande pand.

Een hele vroege foto van het nog steeds bestaande pand.

“Mijn vader Jan en zijn broer oom Henk verloren hun vader op tragische wijze”, vertelt Inge De Ridder. “Mijn vader kreeg een ongeluk en opa Jan ging bij hem kijken. Hij liep daarbij onder een auto en overleed een dag later. Mijn vader, toen 19 jaar, en zijn broer stonden er op dat moment alleen voor.” Samen zetten de broers Hoiting het bedrijf voort en groeide het uit tot een veelzijdig autobedrijf gecombineerd met een rijschool en bergingsbedrijf.

Hoiting en Renault

Het was de eerste auto die in 1924 door opa Jan verkocht werd, een Renault aan Dokter Christiaans. En vandaag de dag speelt Renault nog steeds een belangrijke rol bij Autobedrijf J. Hoiting. In 1964 werd de samenwerking tussen het autobedrijf en Renault bekrachtigt. Dit werd in de jaren 60, 70 en 80 verder uitgebouwd door zonen Jan en Henk. Naast het Renault-Dealerschap, voor de verkoop en onderhoud van personen- en bedrijfsauto’s werden er tractoren verkocht en onderhouden. Daarnaast was er het eigen benzinestation en een bergingsbedrijf.

Allerlei soorten vervoer gedurende de jaren 60.

Allerlei soorten vervoer gedurende de jaren 60.

Shell brandstofpompen eind jaren 60.

Shell brandstofpompen eind jaren 60.

De huidige showroom gefotografeerd begin jaren 70.

De huidige showroom gefotografeerd begin jaren 70.

De locatie in Emmen eind jaren 80.

De locatie in Emmen eind jaren 80.

“Wij blijven ons afvragen hoe wij de klant zo goed mogelijk kunnen bedienen en ontzorgen”

Sinds 2009 is het bedrijf overgenomen door Johan de Ridder en Inge de Ridder-Hoiting. Daarmee is de derde generatie aan het roer van het bedrijf komen te staan. Dit maakt van Autobedrijf J. Hoiting één van de weinige honderd jarige echte familiebedrijven. Hierbij staan een uitstekende service en passie voor het vak nog steeds voorop. Johan de Ridder: “We blijven voorop lopen in ontwikkelingen en diensten en blijven ons afvragen hoe wij de klant zo goed mogelijk kunnen bedienen en ontzorgen. We staan niet stil en kijken vooruit. Auto’s zullen nooit verdwijnen uit ons straatbeeld. We zijn en blijven een familiebedrijf dat sfeer, professionaliteit en gedrevenheid uitstraalt net als 100 jaar geleden.”

Het honderdjarige jubileum

Het honderdjarige bestaan is een mijlpaal die Johan en Inge niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. De komende maanden neemt Autobedrijf J. Hoiting u onder andere via sociale media, mee in de geschiedenis van het bedrijf, geven ze een kijkje achter de schermen en nemen ze u mee in alle gebeurtenissen.

Instructieboekjes online

Bekijk de e-guide voor het gebruik en onderhoud van uw Renault