De Alpine A110 en de Franse Gendarmerie.

Dalen: Als de Gendarmerie snel moet reageren op een ongeval op een Franse autoroute, is een snelle auto een must. Daarom heeft de Gendarmerie 26 exemplaren van de Alpine A110 besteld ter vervanging van de huidige Renault Mégane R.S. Daarmee keren de Gendarmerie en Renault terug naar iconische tijden uit het verleden

Voor een hele generatie Franse automobilisten en toeristen riep het zien van een blauwe Renault 4 of Renault Estafette in de achteruitkijkspiegel direct de vraag op: heb ik iets verkeerd gedaan? Decennialang vertolkten deze modellen de aanwezigheid van de Gendarmerie op de Franse wegen. Toen het snelwegennet zich in de jaren zestig verder uitbreidde, had de organisatie echter auto’s nodig die meer dan 200 km/u konden rijden.

Om het patrouilleren op de Franse autoroutes te vereenvoudigen koos de Gendarmerie vanaf 1967 voor de Alpine A110. Deze snelle en wendbare kleine coupe/berlinette was uitermate geschikt om de nieuwe snelle interventieteams optimaal hun werkt te kunnen laten doen. Deze snelle interventieteams genoten met hun Alpine A110’s een soortgelijk imago als in Nederland de heren van de Rijkspolitie die met hun wit/oranje Duitse sportwagens “regeerden” over de rijkswegen.

Na de beroemde Alpine A110 berlinette stapte de organisatie over naar een ander Alpine-model, de A310. Die was in dienst van 1973 tot 1987. Later beschikte de Gendarmerie over de GTA, maar die is nooit ingezet op de autoroutes. De modellen van Renault Group die bij de Gendarmerie in dienst waren, variëren van de Renault 18 Turbo (1984 tot 1987) tot de Renault 21 2.0 Turbo (1992-1995), Renault Mégane IDE (2001-2006) en de meer recente Renault Mégane R.S. (2011-2021).

Nu is het de beurt aan de nieuwste Alpine A110 om in de bandensporen van zijn illustere voorgangers te treden. Afgelopen oktober maakte de Renault Group bekend dat het de aanbesteding van een paar maanden eerder heeft gewonnen. Inmiddels zijn er 26 exemplaren besteld. Mocht u dus op reis zijn in Frankrijk, dan kan het maar zo zijn dat u, net als vroeger, voorbij gesneld wordt door een fraaie Alpine A110 van de Gendarmerie.

Instructieboekjes online

Bekijk de e-guide voor het gebruik en onderhoud van uw Renault